Over 100 pasienter er frie for Vanedannende legemidler

Over 100 pasienter har fullført nedtrapping av vanedannende

Siden januar 2022 er det hele 100 leger som har fullført og lastet ned kursbevis fra kvalitetspakken Vanedannende legemidler, og like mange pasienter har fullført nedtrapping.

BERGEN / Av: Alvilde Gether

Illustrasjon: Alvilde Gether / VLM

Siden januar 2022 er det hele 100 leger som har fullført og lastet ned kursbevis fra kvalitetspakken «vanedannende legemidler», samtidig ser vi at det er like mange pasienter som har fullført nedtrapping. Tilbakemeldingene så lang er at kurset har bidratt til å økt kvalitet på forskrivning av vanedannende generelt og at legene har bedre oversikt over forskrivning.

Hele kurset er finansiert av Helsedirektoratet og bygger på den nasjonale veilederen for vanedannende legemidler, ved å både gi opplæring i riktig forskrivning i vanedannende, men også gi god veiledning. F.eks. alternativ – søvnkurs, lysterapi.

I 2021 gikk startskuddet for å utvikle en nytt SKIL-kurs i bruk av vanedannende legemidler og i den forbindelse intervjuet vi Kjell-Arne Helgebostad, fagansvarlig for VLM.

Data og effekter så langt

Det er nå litt over ett år siden SKIL lanserte Kvalitetspakken Vanedannende legemidler (VLM), derfor tar vi nå et dypdykk for å se på data og effekter så langt. Datakilder for tallene er hentet fra sjekkliste og kasus fra legenes egen praksis.

  • Hittil har 280 leger meldt seg på og godtatt vilkår for kvalitetspakken. 109 har lastet ned kursbevis.
  • Totalt 93/102 (91 %) har startet nedtrapping på i gjennomsnitt 3,9 pasienter.
  • Totalt 54/107 (50 %) har fullført nedtrapping på i gjennomsnitt 2,2 pasienter. Ca. 118 pasienter er altså frie for vanedannende legemidler.
  • Totalt 63/107 (63 %) har innført andre tiltak i praksis, som; unngå unødvendig oppstart, gi bedre informasjon til pasienter, kreve fysisk time ved fornyelse av vanedannende, vurdere førerkortforskriften bedre, utrede søvnvansker bedre og tilby alternativer til vanedannende.

Andre tilbakemeldinger fra kurset

Ved å gjennomgå data fra arbeidsarkene som er fylt ut ifm. kurset finner vi flere funn, som gir oss god innsikt i hvordan legene har gjort positive endringer i praksis.

Illustrasjon:SKIL ePortal
Illustrasjon:SKIL ePortal
Illustrasjon:SKIL ePortal
Illustrasjon:SKIL ePortal
Illustrasjon:SKIL ePortal
Illustrasjon:SKIL ePortal

Direkte sitater fra deltakere

  • Fornøyd med teknisk løsning som ble benyttet til kurset
  • Takk for fint kurs
  • Fortsett med slike kurs
  • Flott kurs, veldig nyttig